Τί είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Κάτω από το εξωτερικό σμάλτο των δοντιών σας (αδαμαντίνη) και στο εσωτερικό της οδοντίνης υπάρχει μία κοιλότητα μαλακού ιστού που ονομάζεται οδοντικός πολφός, ο οποίος περιέχει τα νεύρα του δοντιού, φλέβες, αρτηρίες και λεμφικά αγγεία.

Οι ριζικοί σωλήνες είναι πολύ μικρά και λεπτά σωληνάκια, τα οποία ξεκινούν να διακλαδώνονται από το πάνω μέρος του πολφού μέχρι την άκρη της ρίζας. Ένα δόντι έχει τουλάχιστον ένα και συνήθως όχι περισσότερους από τέσσερις ριζικούς σωλήνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν βρεθεί πέντε αλλά και έξι ριζικοί σωλήνες. Όταν ο πολφός μολύνεται, λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας που μπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα μπορεί να νεκρωθεί. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται και το δόντι μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή.

Η η ενδοδοντική θεραπεία είναι μία διαδικασία που γίνεται για να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός του ριζικού σωλήνα του δοντιού, μέσω του καθαρισμού του «άρρωστου» πολφού και στη συνέχεια της έμφραξης του ριζικού σωλήνα. Ο ριζικός σωλήνας γεμίζεται με γουταπέρκα, ένα ελαστικό υλικό σαν καουτσούκ, για να προληφθεί η επανεμφάνιση μόλυνσης στο δόντι. Στη συνέχεια το δόντι σφραγίζεται μόνιμα.

Τι είναι η ακρορριζεκτομή;

Σε αυτή τη διαδικασία, ο οδοντιατρος ανασηκώνει τα ούλα αποκαλύπτοντας το δόντι το οποίο φλεγμαίνει. Απομακρύνει το μολυσμένο ιστό και αφαιρεί ένα πολύ μικρό κομμάτι απο την άκρη της ρίζας.

Τοποθετείτε κατόπιν μια ποσότητα ειδικού υλικού στην άκρη της ρίζας προκειμένου αυτή να σφραγιστεί. Αυτό το υλικό όχι μόνο σφραγίζει το άκρο της ρίζας ερμητικά για να μην έχουμε επαναμόλυνση του ριζικού σωλήνα, αλλά έχει και την ικανότητα να δίνει ερεθίσματα στα κύτταρα του οργανισμού, ώστε να δημιουργείται ξανά το οστό το οποίο έχει καταστραφεί.Μετά την τοποθέτηση αυτού του υλικού τοποθετούνται λίγα ράμματα στα ούλα, τα οποία και θα βοηθήσουν στην επούλωση των ιστών.

Στη διάρκεια λίγων μηνών, το οστό που βρίσκεται γύρω από την άκρη της ρίζας επουλώνεται.