Ένθετα – Επένθετα

Τα ένθετα και τα επένθετα αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία της τερηδόνας ή ενός κατάγματος του δοντιού. Είναι κατάλληλα κυρίως για σχετικά μεγάλες βλάβες της μασητικής επιφάνειας σε οπίσθια δόντια (γομφίους και προγομφίους). Τα ένθετα και επένθετα κατασκευάζονται απο ολοκεραμικό υλικό (πορσελάνη) ή συνθετική ρητίνη εκτός του στόματος στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και συγκολλούνται κατόπιν στο στόμα από τον οδοντίατρο. Η χρήση ενός ένθετου / επένθετου είναι η καλύτερη λύση όταν η έκταση της βλάβης δεν επιτρέπει την ασφαλή αποκατάσταση με ενα σφράγισμα συνθετικής ρητίνης ή αμαλγάματος, αλλά η φθορά δεν είναι τόσο εκτεταμένη ώστε να επιβάλλεται η πλήρης κάλυψη του δοντιού με μια θήκη.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση παλιών μεταλλικών σφραγισμάτων στα πίσω δόντια, προσφέροντας αυξημένη ανθεκτικότητα και καλύτερη εμφάνιση.Ο οδοντίατρος σας θα σας προτείνει την καταλληλότερη επιλογή ανάμεσα σε ένα απλό σφράγισμα, μια θήκη, ή ένα ένθετο / επένθετο με κριτήριο τον τύπο του δοντιού και την θέση και έκταση της βλάβης.

Ένθετα

Ένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που αφορούν το χώρο στο κέντρο της μασητικής επιφάνειας, χωρίς δηλαδή να καλύπτουν καμμία απο τις κορυφές (φύματα) του δοντιού.

Επένθετα

Επένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που εκτείνονται τουλάχιστον σε μία ή και σε περισσότερες κορυφές του δοντιού. Είναι συνήθως μεγαλύτερα απο τα ένθετα και μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμη και ολόκληρη τη μασητική επιφάνεια του δοντιού.