Περιοδοντίτιδα

Oi περιοδοντικές ασθένειες είναι σοβαρές λοιμώξεις που αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει ένα ή περισσότερα δόντια. Η λοίμωξη αυτή συνήθως προκαλεί υποχώρηση του οστού των γνάθων. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να φθάσει σε προχωρημένο στάδιο με κύρια χαρακτηριστικά την κινητικότητα των δοντιών . Η κύρια αιτία της είναι τα μικρόβια και η πλάκα που ενσωματώνονται στα δόντια.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντική νόσος είναι συνήθως σιωπηλή, αυτού σημαίνει ότι τα συμπτώματα της ενδέχεται να μην εμφανιστούν μέχρι ένα προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ωστόσο, κάποια από τα προειδοποιητικά σημάδια της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινα, πρησμένα ούλα ή πόνος στο στόμα
 • Αιμορραγία στο βούρτσισμα, στη χρήση οδοντικού νήματος η τρώγοντας σκληρές τροφές
 • Ούλα που υποχωρούν ή τραβιούνται από τα δόντια, με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται πιο μακριά από πριν
 • Πύων μεταξύ των ούλων και των δοντιών
 • Πληγές στο στόμα
 • Επίμονη άσχημη αναπνοή
 • Αλλαγή στον τρόπο που τα δόντια ταιριάζουν μεταξύ τους όταν δαγκώνετε (σύγκλeiση).

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Η πρώτη φάση της θεραπείας λέγεται συντηρητική και περιλαμβάνει την λεγόμενη υποουλική (ή ριζική) απόξεση.
Πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει τον κλασσικό καθαρισμό αλλά είναι βαθύτερη, πιο εξειδικευμένη και γίνεται τμηματικά και πάντα με τοπική αναισθησία.
Συνήθως απαιτούνται 4-5 επισκέψεις για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης.
Σκοπός της συντηρητικής περιοδοντικής θεραπείας είναι η απομάκρυνση των μικροβίων από τις ρίζες των δοντιών, η καταπολέμηση της φλεγμονής και η εξάλειψη των θυλάκων, που αποτελούν εστίες κατακράτησης μικροβίων και προκαλούν υποτροπή της περιοδοντίτιδας.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στους θυλάκους ειδικά αντιβιοτικά σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης, που βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Σε 1-2 μήνες μετά τις αποξέσεις γίνεται επανεξέταση για εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας και αποφασίζεται αν θα χρειαστεί δεύτερη θεραπευτική φάση (χειρουργική).
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή.
Εάν όμως απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία, αυτή περιλαμβάνει κάποιες λεπτές επεμβάσεις που αποσκοπούν είτε:

 • στη χειρουργική εξάλειψη θυλάκων με πολύ μεγάλο βάθος ή
 • στην αναγέννηση του οστού που χάθηκε με τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ή μεμβρανών κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης.

Η οστική ανάπλαση αποτελεί την ιδανική θεραπεία, καθώς αποκαθιστά πλήρως τις βλάβες που προκάλεσε η περιοδοντίτιδα, ωστόσο δεν είναι εφικτή παρά σε λίγες περιπτώσεις.

Τι πρέπει να κάνω στο μέλλον για να μην εμφανίσω περιοδοντίτιδα ξανά;

Η περιοδοντίτιδα είναι χρόνια πάθηση και υποτροπιάζει πολύ εύκολα, εάν δεν τηρηθούν αυστηρά και μακροπρόθεσμα δύο προϋποθέσεις:

 • καθημερινή σχολαστική στοματική υγιεινή από τον ασθενή και
 • τακτική επαναξιολόγηση από τον οδοντίατρο με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν υποτροπής ή εξέλιξης της νόσου.
 • Ο ρυθμός των επανεξετάσεων εξαρτάται από την βαρύτητα και την επιθετικότητα της νόσου, συνήθως όμως προγραμματίζονται ανά 3-4 μήνες.

Η τήρηση των ανωτέρω προϋποθέσεων έχει καθοριστική σημασία στην μακροχρόνια επιτυχία στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας.